zondag 17 november 2013

Sint en Piet - Hoe fietsen we die erin?

5 december, 2019. 
Ergens in China zit een Chinees-Nederlands gezin op Skype, te praten met een bevriend gezin in Nederland.

"En, is hij bij jullie ook gekomen? Sinterklaas?"
"Nee, hij heeft stilletjes onze metropool voorbijgereden. Helaas, want Kind is nu oud genoeg om te snappen dat Sinterklaas iets is waarbij je veel cadeautjes krijgt."
"Oh, dat krijgt-ie dus allemaal niet..."
"Nee, inderdaad. Oh, daar is-ie net. Zo, Kind, moet jij niet slapen? Ben jij nog wakker....?"
"Kannie slapuh."
"Ach gussie. Moet mama X een liedje voor je zingen?"
"Ja! Sint Klaas Poentje!"

Afijn, mama - met zwaar Chinees accent - zingt Sinterklaas Kapoentje, wat ze van mij, haar Nederlandse man, geleerd heeft. En dan vraagt Kindje:

"Papa wie is Sinterklaas?"
"Sinterklaas is Nederlandse Cultuur, mijn Kind."
"Huh? Kul? Tuur? Papa ik snapput nie..."
Wie zoet is, krijgt lekkers...

17 november, 2013.
Ergens in Beijing zit een Nederlandse man, wiens Chinese vrouw zwanger is, te dubben. Hoe gaat hij Sinterklaas uitleggen aan zijn kind, later?

Versie 1:
"Kind, Sinterklaas is een oude blanke man met een heleboel slaafjes. In 2012 waren die slaafjes nog allemaal zwart, maar daarna besloten de Nederlanders na vele verhitte discussies dat dit racistisch is en daarom verschenen in 2013 de eerste gekleurde pieten en dat werd daarna alleen nog maar erger. Daarom zie je in 2019 alleen nog maar veredelde clowns bij Sinterklaas."

Maar of je een kind van 5 met deze discussie moet vervelen? Neuh.

Versie 2:
"Kind, niemand weet wie Sinterklaas is. Of was, want hij bestaat helemaal niet echt. Vroeger wel, toen was het een heilige uit Turkije. Tegenwoordig maken de mensen er maar wat van. Dat-ie uit Spanje komt, en dat hij een stoomboot heeft, dat is allemaal onzin. Niet meer aan denken. Ga liever je Engelse huiswerk maken."

Hm, beetje harteloos. Niet echt geschikt voor het Vrolijke Gezin dat wij gaan hebben.

Versie 3:
"Lieve Kind, Sinterklaas is een meneer die veel van kindjes houdt. Maar wel alleen van lieve, niet van stoute. Lieve kindjes krijgen elk jaar heel veel cadeautjes van hem! En die Pieten zijn zijn helpers. In allerlei kleuren en maten. Diversiteit heet dat - jij bent ook divers. Jouw mama ziet er heel anders uit dan jouw papa. Maar ze zijn wel allebei ouders. Nou, zo is dat met pieten ook: ze zien er allemaal anders uit, maar zijn toch allemaal helpers van Sinterklaas. Misschien ziet Sinterklaas er volgend jaar ook wel anders uit! Nou, hier heb je een onverantwoord grote chocoladeletter en asociaal veel cadeautjes. Ben je blij?"

Want dat is natuurlijk waar het écht om gaat... de cadeautjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten