zaterdag 16 november 2013

China verruimt 1-kind-politiek: "Schat, 1 is wel genoeg hoor"

In een restaurant - dagelijkse kost voor ons, want dat kan in China lekker goedkoop - vind ik het al moeilijk: keuzes maken. En nu we zwanger zijn, komen er nogal wat belangrijke keuzes op ons af. Die moeten allemaal gemaakt worden.

Een ervan is de nationaliteit van ons kind. Wordt het een Nederlandertje of toch een Chineesje? X is praktisch in gesteld en ikzelf hecht geen emotionele waarde aan een Nederlands paspoort, dus in principe kunnen we alle kanten op. Wat toevallig het meest voordelig is, willen we kiezen. In principe.

Op de korte termijn is de simpelste oplossing: het wordt een Chineesje. Kwestie van opgeven bij de burgerlijke stand, en klaar. Geen moeilijk gedoe met visums, hogere rekeningen, en later met schoolgang. Maar laat China nu het enige land ter wereld zijn met een zogenoemde 'een-kind-politiek'. Als de kleine een Chineesje wordt, vallen we daar dus onder.

X is enig kind - want ook haar ouders vielen onder de een-kind-politiek. Ik heb 1 broer. Volgens de huidige regels zorgt die broer van mij ervoor, dat we maar 1 kind zouden mogen. Want, alleen als beide ouders enig kind zijn, mag je 2 kinderen.

Toevallig gaat dat binnenkort veranderen. De regering wil 2 kinderen toestaan als één van de ouders enig kind is. Dan zouden wij dus 2 Chinese kindjes mogen hebben. Best goed nieuws dus.

Maar X is niet onder de indruk. Haar reactie op deze revolutionaire tegemoetkoming door de regering van haar land: "Schat, voor ons is 1 kind wel genoeg hoor."

Blij dat in elk geval één van ons goed keuzes kan maken. En eigenlijk heeft ze wel gelijk - op dit moment dan tenminste. Laten we maar beginnen met 1. Dat is al heftig genoeg, voor beginnelingen zoals wij.

1 opmerking:

  1. zelf zou ik als mening hebben , NL paspoort , van wege politieke redenen. en als je van plan bent terug te gaan ook de vader rechten , en het kan dan zelfs zo zyn dat je wel by echo en dokter aanwezig mag zyn. succes.

    BeantwoordenVerwijderen